گفتارهایی پیرامون مدیریت مشارگتی
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 22
گفتارهایی پیرامون مدیریت مشارکتی
مقدمه
مشارکت در اداره امور از دیرباز که گروهها و سازمانهای انسانی بوجود آمدند، مورد توجه بوده و به عنوان یک پدیده نوین در مدیریت تلقی نمی گردد، بلکه در طول تاریخ از این اصل کمابیش پیروی شده و برخی مکاتب تاکید خاصی بر آن داشته اند. ولی بررسی علمی این پدیده انسانی بعد از انقلاب صنعتی مورد توجه جدی قرار گرفت.
تعریف مشارکت
یک امر مشکلی است، زیرا این اصطلاح معنی یکسانی در بین فرهنگ های مختلف و در بین سیستمهای روابط کار دارد. به عبارت دیگر، مشارکت در تصمیم گیری به عنوان یک مفهوم واحد تصور می شود اما به طرق مختلفی به عمل در می آید (کاتن و همکاران، 1988). به همین دلیل است که افراد ادراک متفاوتی از مشارکت دارند. خیلی از پژوهشگران و نویسندگان بدون تعریف مشارکت در مورد آن صحبت می کنند و کم و بیش آگاهانه آن را در معانی مختلفی بکار می برند. شرجل (1970) می گوید مشارکت در تصمیم گیری در خیلی از کشورها یک مفهوم دل انگیز است، اما تقریبا بیشتر افرادی که این اصطلاح را بکار می برند به طور متفاوتی در مورد آن فکر می کنند. به عنوان مثال، بول دیبال (1989) تصمیم گیری مشارکتی در سطح گروه، دپارتمان و سازمان را «مشارکت سیاسی» می نامد و آن را از «مشارکت اجتماعی و مشارکت مالی» متمایز می سازد.
گست (1979) بحث می کند که کوشش برای تعریف مشارکت کارکنان اغلب با سردرگمی و مشکلات مواجه می شود. او ذکر می کند که مشارکت یک موضوع ماندگار با معانی مختلف است. ایده اصلی آن است که افراد باید در مورد تصمیم هایی که از آن تاثیر می پذیرند حرفی برای گفتن داشته باشند. به هر حال، پژوهشگران و نویسندگان معمولا بعدی از مشارکت را که از نظر آنها اهمیت زیادی دارد، مورد توجه قرار می دهند و تعریف خود را براساس آن ارائه می دهند. به عنوان مثال، یک نویسنده (آلپرت، 1945) مشارکت را «من فعال» تعریف می کند، دیگران مشارکت را تا سطح تفویض اختیار نیز گسترش می دهند (لوین، 1968، ساشکین و موریس، 1984؛ سورچر، 1971،؛ اشتراس و روزنشتین، 1970؛ تاننبوم، 1962) و یا بعضی از نگرشها، مشارکت را به عنوان تصمیم گیری گروهی قلمداد می کنند (یوکل، 1989، هلر و یوکل 1969؛ تاننبوم، 1974). این مثالها گواهی است بر تفسیر متفاوت مشارکت توسط دانشمندان و مدیرانی که با آن سر و کار دارند. پیدا کردن راهی برای خروج از این جنگل ابهام، مستلزم طبقه بندی این تعاریف است که ذیلاً بدان می پردازیم.
اولین سری از تعاریف بر «فرایند» تصمیم گیری تاکید می کنند و مشارکت را یک فرایند مورد توافق می دانند که از طریق آن کارکنان قادرند بر تصمیم های مدیریتی اثر بگذارند (کلارک، فتچل و رابرتز، 1972؛ واکر، 13974؛ الیوت، 1978). ثانیا، نویسندگانی سعی کرده اند با اشاره به تعامل بین نقش آفرینان تصمیم گیری، در تعاریف خودشان دقیق تر باشند. در این مفهوم، تاثیرگذاری کارکنان بر تصمیم ها اساس مشارکت را تشکیل می دهد (فرنچ، اسراییل و آس، 1960). ثالثاً، تاکید بر قلمرو مشارکت نیز در تعاریف نمود فراوان دارد. کارکنان ممکن است در حل مساله، هدف گذاری، ایجاد تغییرات در سازمان و تصمیم گیری شرکت نمایند (ساشکین، 1984). رابعاً، نویسندگانی وجود دارند که فرم و اندازه مشارکت را مورد تاکید قرار داده اند. مشارکت می تواند، فرمهای مختلفی را بخود بگیرد که معمولی ترین آنها فرمهای مستقیم و غیر مستقیم است (لامرز، 1967). خامساً، مشارکت بر حسب «تصمیم گیری مشترک» تعریف شده است (لاک، شویجر و لاتام، 1988). سادساً، بعضی از نویسندگان، درگیری روحی و روانی کارکنان در تصمیم گیری را مورد لحاظ قرار داده اند (لوتانز، 1977، و روم ، 1959).
از این بررسی مختصر می توان دریافت که تعاریف چندگانه ای وجود دارند که انعکاسی از دیدگاه های مختلف بشمار می روند. به نظر می رسد پیدا کردن تعریفی که جامعیت داشته باشد، چندان مشکل نیست. تعریف مشارکت براساس یکی از ابعاد مشارکت به طور جزیی درست است. آنچه که کمتر در این تعاریف به چشم می خورد تعریف مشارکت بر مبنای تمامی ابعاد آن؛ بنابراین، جا دارد با توجه به جنبه های مختلف مشارکت، به تعریف مجدد آن بپردازیم. با این دید، مشارکت را می توان فرایند درگیری کارکنان در تصمیم های استراتژیک / تاکتیکی سازمان به حساب آورد که به صورت رسمی / غیر رسمی در فرم مستقیم / غیر مستقیم و با درجه، سطح و حدود مشخصی اتفاق می افتد.
این مفهوم از مشارکت یک تعریف جامعی است که ضمن پوشش دادن نکات کلیدی در تعاریف قبلی، ابعاد مشارکت را نیز مورد تاکید قرار می دهد. این ابعاد شامل: قلمرو، سطح، درجه، فرم، پایه و حدود مشارکت است. با تاکید بر «درجه» مشارکت، این تعریف درجه نفوذ کارکنان بر تصمیم گیری را لحاظ می کند. از توجه به «قلمرو» مشارکت، موضوع های تصمیم گیری را به حساب می آورد که از تصمیم های تاکتیکی شروع شده و به تصمیم های استراتژیک ختم می شوند. با تاکید بر «فرم» مشارکت، هر دو شیوه مشارکت مستقیم و غیر مستقیم (مشارکت بر مبنای نمایندگی) را در نظر می گیرد. با امعان نظر در «حدود» مشارکت، دامنه افراد درگیر در سیستم مشارکتی و حدود درگیری اجتماعی آنها را در فرآیند تصمیم گیری مد نظر قرار می دهد. با نگرش بر «سطوح» مشارکت، این تعریف، سطحی (سطوحی) از سازمان را که در آن مشارکت اتفاق می افتد را به حساب می آورد. و سرانجام این تعریف مبنای قانونی شکل گیری مشارکت را مورد لحاظ قرار می دهد که ساز و کارهای رسمی یا غیر رسمی را در برگیرد.
سیر تکوین مدیریت مشارکتی
مشارکت یک مفهوم قدیمی است که ریشه در اداره امور عمومی و افکار مذهبی دارد. به عنوان مثال، مشارکت بر مبنای مشورت در اسلام تحت عنوان «شورا» مورد توجه قرار گرفته است. قرآن کریم به طور صریح مدیران را مکلف می کند در اموری که نیاز به تحقیق و تفحص دارد بر مبنای مشورت به تصمیم گیری بپردازند.
به هر حال ، مدیریت مشارکتی علیرغم قدمت تاریخی خود، بعد از انقلاب صنعتی به صورت علمی مورد بررسی قرار گرفت. پیدایش نظریه های کلاسیک، ساختار، تخصص گرایی، عقلایی بودن، و نظم و ترتیب را در سازمانها مورد تاکید قرار دادند (ویلسون و روز بفلد، 1990). تضادهایی که فلسفه کلاسیک با روح و روان انسانی داشت، موجب گشت توجه به روابط انسانی معطوف گردد.
در سال 1972 التون مایو (اوبرایان، 1984) و همکارانش سعی کردند بین شرایط کاری و بهره وری رابطه ای پیدا کنند. این مطالعات برحسب تصادف، اهمیت مدیریت مشارکتی را کشف کرد و رفته رفته با تاکید بر جنبه های اجتماعی گروه های کار، مکتب جدیدی با نام «روابط انسانی» پایه گذاری شد که سعی می کرد مشارکت واقعی را مورد تشویق قرار دهد.
مدیریت مشارکتی با کار اندیشمندانی چون آرجریس (1955) ، لیکرت (1961)، هرزبرگ (1968) و لاولر (1986) رو به رشد نهاد و با اشکال و عناوین مختلف، نظیر مدیریت بر مبنای هدف، نظام پیشنهادها، گروه های بهبود کیفیت، و گروه های خود گردان به حیات خود ادامه داد. امروزه مدیریت مشارکتی به عنوان یکی از عناصر تئوری نئوکلاسیک مطرح است. تئوریهای سازمانی و مدیریتی مختلفی در طول سالها با تاکید بر تصمیم گیری مشارکتی شکل گرفته اند که مهمترین آنها شامل: مدیریت کیفیت فراگیر (گرانت و همکاران، 1992) یادگیری سازمانی (داگسون، 1993) نظریه قدرت دهی (براون و لاولر، 1992) و دموکراسی صنعتی (در بر، 1969) است.
یکی از نظامهای مدیریتی پویا که نقش مهمی در توسعه منابع انسانی و در نتیجه فرآیند توسعه بانک دارد، نظام مدیریت مشارکتی است. این نظام مدیریتی به عنوان یک نظام مطلوب و کارآمد هم از لحاظ نظری و هم از لحاظ عملی آزمون های موفق خود را گذرانیده است؛ و هم اکنون در کشورهای پیشرفته و نیز در کشورهای در حال توسعه کاملا مورد استفاده بوده و از جایگاه مناسبی برخوردار است. از آنجائیکه منابع انسانی از عوامل زیربنایی فرآیند توسعه می باشد و هرگونه توفیق در فرایند توسعه پایدار یک سازمان مشروط به توفیق در توسعه منابع انسانی است، از اینرو، اهمیت و ضرورت توجه به نظام های مدیریتی توسعه دهنده منابع انسانی آشکار می شود.
نظام مدیریت مشارکتی، نظام همکاری فکری و عملی کلیه اعضای یک سازمان با سطوح مختلف مدیریتی آن سازمان است. در این نظام، کلیه افراد سازمان، درباره روش های حل مسائل و ارتقاء بهره وری سازمان، فعالانه اندیشه کرده و حاصل آنرا در قالب طرح ها و پیشنهادها به سازمان ارائه می کنند. بدین طریق سازمان از یک نظام هم فکری و هم اندیشی برای رسیدن به اهداف سازمان بهره می جوید. نظام مدیریتی به تعبیری در واقع نوعی نظام مدیریت شورایی با شکل خاص خود است. در این نظام برای افکار و خلاقیت های کلیه اعضای سازمان ارزش شایسته قائل شده و در تصیم گیری از آنها استفاده می شود. وجود و جریان این نظام نتایج و پیامدهای مثبت و مطلوب متعددی در بر دارد که در مجموع نقش مهمی در فرآیند توسعه منابع انسانی ایفاء می کند.
ابعاد نظام مشارکت:
سایر محصولات :
گفتارهایی پیرامون مدیریت مشارگتی
گفتارهایی پیرامون مدیریت...
دانلود پاورپوینت اقلیم تهران سرددانلود پاورپوینت اقلیم تهران...
گفتارهایی پیرامون مدیریت مشارکتی 22 صگفتارهایی پیرامون مدیریت مشارکتی 22 ص...
بررسی تولید سوخت با منشاء گیاهی در عملیات زراعی و باغیبررسی تولید سوخت با...
گسترش فرهنگ کار و اشتغال 10 صگسترش فرهنگ کار و اشتغال 10...
گزارش کارآموزی برنامه ریزی 47 صگزارش کارآموزی برنامه ریزی 47...
گزارش سال 2008 بخش توسعه انسانی سازمان ملل متحد 12 صگزارش سال 2008 بخش...
دانلود پاورپوینت اقلیم شهرستان نوردانلود پاورپوینت اقلیم شهرستان نور...
گرایش های آینده در مهمانداری 11 صگرایش های آینده در مهمانداری...
گذار از اقتصاد دولتی به اقتصاد بازار 17 صگذار از اقتصاد دولتی به اقتصاد...
دانلود پاورپوینت اقلیم سبزواردانلود پاورپوینت اقلیم سبزوار...
کودهـاکودهـا...
کلیات مدیریتکلیات مدیریت...
کلاس جهانی تولیدکلاس جهانی تولید...
دانلود پاورپوینت اعتصاب و تأثیر آن بر روند جامعه.PPTدانلود پاورپوینت اعتصاب و تأثیر آن بر...
کـنترل علفهای هـرزکـنترل علفهای هـرز...
دانلود پاورپوینت اصول بازاریابی 14 اسلایددانلود پاورپوینت اصول بازاریابی 14 اسلاید...
کارمندیابی 20 صکارمندیابی 20 ص...
کارآموزی کنترل کیفیت 90 صکارآموزی ...
دانلود پاورپوینت استودیو آنتونیو رَوَلیدانلود پاورپوینت استودیو آنتونیو رَوَلی...
یک تحقیق تجربی از اعتبار تئوریهای قانونیک تحقیق تجربی از...
وظیفه کنترل 29 صوظیفه کنترل 29...
وظایف سیستم های مدیریت محتوا 16 صوظایف سیستم های مدیریت محتوا 16...
دانلود پاورپوینت استراتژی های رقابتی ژنریک عمومیدانلود پاورپوینت استراتژی های رقابتی...
وزارت جهاد کشاورزیوزارت جهاد کشاورزی...
هوش هیجانی ابزاری نوین در مدیریت بازار 22صهوش هیجانی ابزاری نوین در مدیریت بازار...
همه چیز درباره برنجهمه چیز درباره برنج...
دانلود پاورپوینت استخر پکندانلود پاورپوینت استخر پکن...
هفت مسئله مزمن در سازمان ها 27 صهفت مسئله مزمن در سازمان...
هزینه یابی کیفیت در پروژه ها 23 صهزینه یابی کیفیت در پروژه ها 23...
دانلود پاورپوینت استانداردها و فضاهادانلود پاورپوینت استانداردها و فضاها...
هزینه یابی کیفیت در پروژه ها 18 صهزینه یابی کیفیت در پروژه...
هزینه یابی کیفیت 13صهزینه یابی کیفیت 13ص...
دانلود پاورپوینت استاندارد و برنامه فیزیکی فضاهادانلود پاورپوینت استاندارد...
هدف از تشکیل هر دفتر اقتصادی 118 صهدف از تشکیل هر دفتر...
نگهداری مهندسی مدیریت 76 صنگهداری مهندسی مدیریت 76 ص...
نگرشی نوین به نظریات سازمان و مدیریت در جهان امروز 52 صنگرشی نوین به نظریات سازمان و مدیریت...
نگاهی دیگر به مدیریت زمان 10 صنگاهی دیگر به مدیریت...
دانلود پاورپوینت استاندارد هادانلود پاورپوینت استاندارد ها...
نگاهی به سازمانهای مجازی سازمانهای آینده 11 صنگاهی به سازمانهای مجازی سازمانهای...
طرح توجیهی تولید آبمیوه با قطعات میوهطرح توجیهی تولید آبمیوه با قطعات...
نگاهی به استراتژی های شرکت های الکتریکی 38 صنگاهی به استراتژی...
نیم نگاهی پیرامون بهره وری واصلاح سیستمها 10 صنیم نگاهی پیرامون بهره وری واصلاح سیستمها...
دانلود پاورپوینت ارزیابی کیفیت اجرایی ماشین های حفاریدانلود پاورپوینت ارزیابی کیفیت اجرایی...
دانلود پاورپوینت ارزش پولدانلود پاورپوینت ارزش پول...
نیازها و یاداشهای اساسی انسان 73 صنیازها و یاداشهای اساسی انسان 73...
نیازسنجی آموزشی پایوران نمسا 22 صنیازسنجی آموزشی پایوران نمسا ...
دانلود پاورپوینت اردشیر سیروسدانلود پاورپوینت اردشیر سیروس...
نیازسنجی 18 صنیازسنجی 18 ص...
گیاهان تیره نعناعیان 55 صگیاه ریحان 13 ص
گیاه چغندر قند 28 ص
گیاهان آپارتمانی 60 ص
برق
برق 10ص
بررسی نقش رسانههای جمعی(با تاکید بر تلویزیون) در الگوپذیری و رفتار کودکان
بررسی وضعیت فروش محصولات چرمیسبک (داخلی – خارجی)
بررسی وضعیت فعلی مدیریت بازار فیروزه صادراتی استان خراسان و ارائه راهکارههای مناسب جهت افزایش صاد
آویشن 55 ص
قاعده ضمان ید
کلمات کلیدی :توسعه منابع انسانی مورد تاکید قرار نظام مدیریت مشارکتی پیرامون مدیریت مشارگتی مورد لحاظ قرار فتارهایی پیرامون مدیریت تصمیم یری مدیریت مشارکتی منابع انسانی تصمیم های مورد توجه تعریف مشارکت این نظام مشارکت تصمیم تعریف سازمان مدیریت laquo تاکید مشارکتی
- ۹۶/۰۸/۱۲